. . .

Varning för spanska och holländska lotterier!!

Svenska konsumenter får brev om att de har vunnit jättesummor i spanska och holländska lotterier. Men för att få ut priset krävs det att de genast skickar över ett belopp, ca 17 000 SEK, till företaget för att täcka administrativa kostnader. VARNING!
Det här är ett sätt att lura dig på pengar som du inte har någon möjlighet att få igen. Och vinsten ser du aldrig röken av.
Tänk på att:

* Du kan inte vinna ett pris i ett lotteri som du inte har köpt eller fått en lott i.
* Godkända lotterier kräver aldrig betalning av dig som vinnare för att du ska få ut ett pris.
* Uppge aldrig ditt kontonummer eller kortnummer till företag som du inte har en relation till.

Spanska Lotteriinspektionen Loterías y Apuestas de Estado informerar allmänheten att ett antal kriminella personer från olika länder använder spanska företagsnamn för bedrägliga ändamål i olika länder, framför allt i sydvästra Asien och Stillahavsområdet samt länder på den amerikanska kontinenten. Företagen förflyttar sig enkelt mellan olika länder och använder sig av mobiltelefoner, postboxadresser, tillfälliga eller falska adresser (inklusive riktiga adresser av spanska organisationer) samt namn som har anknytning till etablerade institutioner (som ”el Gordo”, ”la Primitiva”, ”European Lottery Commission” osv.). Företagen förfalskar också blanketter och signaturer av olika banker. För att genomföra bedrägerierna informerar företagen vanligtvis sina potentiella offer att de har vunnit en stor summa pengar (även om de inte har deltagit i något lotteri). För att få ut vinsten måste man dock betala skatter, bankkostnader, leveranskostnader, försäkringskostnader eller dylikt. Vanligtvis informeras offren att tidsfristen för att ta ut vinsten utgår inom kort och att det är mycket bråttom.

Vinster i spanska lotterier är alltid skattefria och den spanska polisen har redan gripit ett antal personer och påbörjat rättsliga förfaranden mot ett antal bedragare som agerar från Spanien.

Därför, om du erbjuds en ”vinst” som visar sig ha anknytning till ett spanskt lotteri, BETALA INTE. Den spanska lotteriinspektionen är tacksam för anmälningar. Skicka kopior av de falska dokumenten till

Loterías y Apuestas del Estado. Legal Advice Service.
C/ Guzmán el Bueno nº 137
28003 Madrid, Spain
eller faxa dem till följande nummer: 00 34 91 533 51 36.

Även företag med adresser i till exempel Holland och Storbritannien vänder sig på liknande sätt till konsumenter. Nya Zeelands regering varnar på sin webbsida för olika företag och har sammanställt en lista över företag som de har fått anmälningar mot. Även World Lottery Association har gått ut med en varning.

OBSERVERA! Att ett företagsnamn inte är med på dessa listor betyder inte att företaget är seriöst. Det är mycket enkelt för ett oseriöst företag att ändra namnet.

Vårt råd: Betala aldrig pengar till ett företag som hävdar att du har vunnit i ett lotteri.

Oberoende om du har blivit lurad att betala pengar till “lotteriföretaget” eller inte kan du göra en anmälan till din lokala polismyndighet och be dem att skicka en kopia av anmälan för kännedom till:

Rikskriminalpolisen
Kriminalunderrättelsetjänsten
Finanspolisen
Box 12256
102 26 Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *